Basit Kodlar

Bu bölümde H1-H2-H3-H4-H5-H6 olarak tabir ettiğimiz başlık yapısı (heading), paragraf açma ve satır atlamayı öğreneceğiz.

Başlık Kullanma

Başlıklar <H1>'den <H6>'ya kadar en büyükten en küçüğe doğru sıralanan ve sayfadaki yerine göre kullanacağımız, W3C standardında başlıklarımızdır. Bu başlıklardan sonra ayrıca bir satır atlanmaktadır...

HTML Kodu

   <h1>H1 Başlık</h1>
   <h2>H2 Başlık</h2>
   <h3>H3 Başlık</h3>
   <h4>H4 Başlık</h4>
   <h5>H5 Başlık</h5>
   <h6>H6 Başlık</h6>

HTML Görünümü

H1 Başlık

H2 Başlık

H3 Başlık

H4 Başlık

H5 Başlık
H6 Başlık
Yukarıdaki örnekte H1'in değiştirildiğini görüyorsunuz. Daha sonra anlatacağımız CSS stil dosyaları ya da dosya içi stillemeler kullanarak başlık etiketlerinde (renk, boyut vs.) değişiklik yapmanın mümkün olduğunu göreceksiniz.

Paragraflar

Paragraf yeni bir satıra başlangıcı ifade eder. Bunu HTML dilinde <p> ile başlatır ve </p> ile bitiririz. Aynı başlık yapısında olduğu gibi paragraflardan sonra da kendiliğinden satır atlar.

HTML Kodu

   <p>Bu bir paragraf örneği..</p>
   <p>Bu da başka bir paragraf örneği..</p>

HTML Görünümü

Bu bir paragraf örneği..

Bu da başka bir paragraf örneği..

NOT: Açılan bir kodu kapatmayı unutmayınız: Satır atlama (<br />) ve meta dışında <b>...</b> gibi kullanılmalı. Aksi takdirde sayfa düzeninde bozulmalar oluşabilir.

Satır Atlamak

Bir paragrafta ya da paragraf kullanılmadan başlanılan bir yazıda, HTML dilinde satır atlamak için <br /> tagını kullanırız.

HTML Kodu

<p>Bu bir<br /> paragraf ve satır atlama<br /> örneği..</p>

HTML Görünümü

Bu bir
paragraf ve satır atlama
örneği..

Temelde <br> ile <br /> arasında fark yoktur. Fakat (/) eklenmesinin nedeni, satır atlama kodunun bir kapanış tagı olmamasıdır (yani </br> şeklinde bir kullanım olamaz). W3C Standartlarına göre <br /> daha doğru bir kullanımdır (XHTML gereği).